Hoe onderhoud ik mijn zilveren sieraad?

  • Op 21 september 2018

Verkleuring van zilver

Zilver is een veel gedragen metaalsoort. Zilveren sieraden schaf je aan om een lange tijd plezier van te hebben. Het dragen van het sieraad kan wel leiden tot slijtage. Toch zal het niet dragen van een sieraad eerder leiden tot verkleuring van het sieraad. Een algemeen feit is dat zilver verkleurt. Deze verkleuring is een natuurlijk proces genaamd oxideren.

De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van vele factoren. De oxidatiesnelheid hangt af van het huidtype, omgevingslucht, eetgewoonten, medicijngebruik en nog vele andere factoren. Ook het gebruik van parfum of crème kan hierop van invloed zijn. Transpireren kan daarnaast de zuurtegraad van een huid verhogen. De reactie van zilver zal verschillend zijn voor elke drager. Zwart worden van zilver is dus een natuurlijke eigenschap van zilver.

Tips voor het langer mooi houden van zilver

Aan bovenstaande oorzaken is vaak weinig te doen. Toch zijn er een aantal oorzaken waar wel wat aan te doen is om zolang mogelijk plezier te hebben van je zilveren sieraad. Hieronder volgen een paar tips:

  • Stel sieraden niet bloot aan agressieve chemicaliën
  • Doe de sieraden af voordat je gaat schoonmaken
  • Stel sieraden niet bloot aan cosmetica en parfum
  • Doe het zilveren sieraad af tijdens het afwassen
  • Doe het zilveren sieraad af tijdens het zwemmen, zilver reageert niet goed op chloor
  • Doe het zilveren sieraad af wanneer u erg transpireert, bijvoorbeeld tijdens het sporten
  • Als sieraden niet worden gedragen verkleuren ze eerder, bewaar deze sieraden in een luchtdichte verpakking

Tips voor het reinigen van zilver

In de meeste gevallen kan verkleuring gemakkelijk verwijderd worden met een zilverpoetsdoek. Gebruik van een zilverdoek laat het metaal weer glanzen. Vaak geeft het reinigen met een lauw sopje en voorzichtig borstelen met een zachte tandborstel ook een mooi resultaat. Zorg dat het sieraad daarna goed gedroogd wordt.

In sommige gevallen wordt de verkleuring veroorzaakt door stoffen op of uit de huid. De verkleuring gaat er dan niet makkelijk af doordat het zilver zelf aangetast is. In dit geval kan de verkleuring er af gehaald worden door het gebruik van een zilver polish of door het sieraad te laten polijsten.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw zilveren sieraad er goed uit blijft zien. Ik wens je lang plezier van je zilveren sieraad!

0 Reacties

Voorraadmelding Zodra dit product weer op voorraad is ontvangt u een e-mail, voer uw e-mailadres en gewenste hoeveelheid in.
E-mailadres Gewenste hoeveelheid